Mitä tulee ottaa huomioon toiminnanohjausjärjestelmän hankinnassa? Mistä tiedät, mikä järjestelmä oikeasti sopii käyttöönne? Miten teet oikean valinnan?
Tässä ovat tärkeimmät vinkkini sinulle, joka haluat valita yrityksenne käyttöön juuri oikean toiminnanohjausjärjestelmän.
- Kuuntele oman organisaation asiantuntijoita. Todelliset vaatimukset toiminnanohjausjärjestelmän tarpeelle nousevat yrityksen operatiivisesta toiminnasta. Sen vuoksi erilaisia ideoita, tarpeita ja näkemyksiä tulee kuunnella ajatuksella. Pullonkaulat, kaksinkertainen työ, manuaaliset kirjaukset yms. tehottomuuden tunnusmerkit saattavat uinua pitkään aiheuttaen haasteita työntekijöiden arjessa, ylimääräisestä kulusta puhumattakaan. Niiden ratkaiseminen helpottaa yrityksen eri tasojen työntekoa, lisäten tehokasta, laskutettavaa työaikaa.
- Aseta tavoitteita, älä rajoitteita. Tarvekartoitus on tärkeä osa yritykselle sopivan järjestelmän määrittelyä, jotta myös yrityksen sisällä ymmärretään järjestelmän tarkoitus. Liian tarkasta määrittelystä saattaa kuitenkin olla myös haittaa, jos asetetut vaatimukset eivät anna tilaa toiminnan kehittämiselle ja rajoittavat liikaa. Liian yksityiskohtaiset vaatimukset sitovat toteutusvaiheessa paljon aikaa ja resursseja, mutta auttavatkin hankintavaiheessa yllättävän vähän. Sen vuoksi tärkeintä on määrittää ylätasolla mitä kriittisiä tarpeita järjestelmällä halutaan ratkaista, eikä miten.
- Keskustele järjestelmätoimittajien kanssa. Kysy. Keskustele. Haasta. Vertaa keskustelujen aikana tulleita vastauksia ja toimittajien ymmärrystä juuri teidän liiketoiminnastanne. Onko potentiaalisella kumppanilla alan ulkopuolelta kerrytettyä osaamista toimintanne tehostamiseen? Luota tunteeseen ja omaan arviointikykyyn, älä pelkkään ominaisuuksien vertailuun.
- Arvota pitkän aikavälin hyödyt hetkellisten kulujen edelle. Toiminnanohjausjärjestelmää ei saa ikinä ajatella pelkkänä kuluna, vaan sijoituksena tulevaan kilpailukykyyn, tehokkuuteen, töiden tekemisen helpottamiseen ja riskien vähentämiseen. Tavoitteena pitkällä aikavälillä on aina saada tehty investointi tuottamaan enemmän, kuin mitä siihen on investoitu.
Jos kaipaat syvällisempiä vinkkejä, niin ota yhteyttä tai lataa Buustia ERP-hankintaan -oppaamme.