Hillava-blogi

Katse tulevaisuuteen – tunnelmia Tampereen LVI-Päiviltä 24.10.2019

Tampereen LVI-Päivät kokosivat paikalle hienon joukon alan yrityksiä ja toimittajia. Ilmassa oli aamusta alkaen iloinen pulina ja tapahtumaan oli selvästi tultu sekä tapaamaan vanhoja tuttuja että kohtaamaan uusia.
TampereenLVI-päivät2019

Päivän aikana oli tapetilla, sekä ohjelman puheenvuoroissa että vapaassa keskustelussa, talotekniikka-alan tulevaisuus. Siihen kuuluu, niin kuin aina, sekä haasteita että mahdollisuuksia.

Brändi merkitsee toimintaa ja tekoja    

Alalla tehdään tärkeää työtä kiinteistöjen, rakennusten ja erityisesti ihmisten hyvinvoinnin turvaamiseksi, mutta yhtäaikaa koetaan haasteeksi, että alan yleisesti saama arvostus ei vastaa tätä. Tuleville vuosille nähdään tarpeelliseksi tehdä toimia yhteisrintamassa koko talotekniikka-alan voimin, jotta alan arvostusta saadaan nousemaan ja ala pysymään houkuttelevana vaihtoehtona yrittäjälle, opiskelijalle, palveluiden ostajille ja muille sidosryhmille. Myös sidosryhmien, verkostojen ja yhteistyökumppaneiden näkökulma on merkityksellinen mietittäessä alan tulevaisuutta.

Toimintaympäristön muuttuessa ja sähköistyessä sekä maksavien asiakkaiden palveluvaatimusten alati kasvaessa on myös talotekniikka-alan kyettävä uudistumaan. Tästä hyvänä esimerkkinä ajatuksia herättävä puheenvuoro yrityksen brändin merkityksestä erottautumistekijänä. Brändi ei ole sanoja paperilla tai mainos lehdessä. Brändi on jokaisen yrityksessä työskentelevän ihmisen tekoja ja toimimista sillä tavalla, kuin haluaa yrityksensä ulkopuolelta nähtävän. Mitä sinä aiot tehdä asian eteen juuri tänään?

Kilpailukykyä toiminnan tehostamisella

Toisaalla keskustelua herättivät laskevat suhdannenäkymät ja niiden vaikutus urakointiin, jopa katteisiinkin. Yhtenä kulmana nousi esiin uusien liiketoimintamahdollisuuksien louhiminen esim. ilmastonmuutoksen vaatimista toimenpiteistä, toisaalta katsantokulmana oli yrityksen sisäisten prosessien tehostaminen. Kilpailukyvyn säilyttämiseksi toiminnan tehostaminen ja työn tehokkuuden varmistaminen nouseekin kriittiseen asemaan. Tämä näkyi meilläkin Hillava-osastolla käydyissä keskusteluissa.

Toiminnanohjausjärjestelmä nähdään tärkeänä keinona vastata toimintaympäristön muutoksiin ja toisaalta mahdollisuutena automatisoida manuaalisia, kalliita ja turhaan ihmiskäsiä sitovia työvaiheita. Digitalisaatio on teemana iso ja ehkä hieman abstraktikin, mutta on hyvä muistaa, että digiloikka yhden yrityksen mittakaavassa voi olla vaikkapa integraatio toiminnanohjausjärjestelmästä LVISNettiin. Tai siirtyminen paperisista tuntilapuista sähköisen järjestelmän käyttöön. Ihan sopivan kokoisia askelia monelle, vai mitä tuumit?

Kipinää muutokseen LVI-Päiviltä

Ensikertalaisen silmin LVI-Päivät olivat mukava kokemus. Aiheet olivat ajatuksia herättäviä, ja tutkivat alan murrosta hienosti eri näkökulmista. Tarjolla oli sekä kauaskantoisempaa visiointia että konkreettisia vinkkejä ja esimerkkejä. Uskon, että jokainen kävijä sai vierailustaan ajattelemisen aihetta. Se onkin tänä päivänä tällaisten tapahtumien tarkoitus.

Tietoa ja faktaa löytyy ylenpalttisen paljon, mutta varsinainen toiminnan muuttuminen ja muuttaminen vaatii ensin vaikkapa tällaisesta päivästä tulevan kimmokkeen. Ajattelemisen aiheen, kipinän. Kun kipinä aikansa kytee, niin on mahdollisuus johonkin uuteen. Tiukkaa puhallusta yhteiseen hiileen, ja uskallusta ryhtyä toimiin. Yhteisvoimin talotekniikka-ala uuteen roihuun!

Tunnelmia LVI-Päiviltä on julkaissut myös Suomen LVI-liitto SuLVI ry

Facebook
Twitter
LinkedIn
Lataa opas: Toiminnanohjaus-järjestelmän käyttöönotto

Jätä sähköpostiosoitteesi niin lähetämme oppaan sinulle sinne!

Lataa opas: KPI -mittaristo kenttätyön tehostamisessa

Jätä sähköpostiosoitteesi niin lähetämme oppaan sinulle sinne!

Lataa opas: Buustia ERP-hankintaan

Jätä sähköpostiosoitteesi niin lähetämme oppaan sinulle sinne!