Hillava-blogi

Herätys, koneisto yskähtelee!

Tuottavuuden kasvun suunta on tasaantunut viime vuosikymmenien aikana. Pysyäksemme kilpailussa mukana, on tehtävä jotain. Yksi vaihtoehto on lisätä päivään työtunteja. Toinen tie on tehostaa jo käytössä olevaa työaikaa eli tehdä asiat tuottavammin hyödyntäen modernin teknologian tarjoamia välineitä. Nyt on korkea aika herätä tarkastelemaan toimintaa - voisiko asioita tehdä vielä tehokkaammin?
Herätys-koneisto-yskähtelee-blogi

Tuottavuuden kasvun suunta on tasaantunut viime vuosikymmenien aikana. Pysyäksemme kilpailussa mukana, on tehtävä jotain. Yksi vaihtoehto on lisätä päivään työtunteja. Toinen tie on tehostaa jo käytössä olevaa työaikaa eli tehdä asiat tuottavammin hyödyntäen modernin teknologian tarjoamia välineitä. Nyt on korkea aika herätä tarkastelemaan toimintaa – voisiko asioita tehdä vielä tehokkaammin?

Tiesitkö, että työn tuottavuuden kasvu Suomessa yskähtelee?  

1950-luvulta asti hyvässä kasvussa ollut suunta on tasaantunut ja jopa laskussa. Jotta pysymme kilpailussa mukana, on tehtävä jotain. Yksi vaihtoehto on lisätä päivään työtunteja, mutta tuo tie ei loputtomasti skaalaudu, ellei joku taio päivään lisää tunteja. Toinen, ja todennäköisesti ainut tie on tehostaa nyt käytössä olevaa työaikaa, eli tehdä asiat tuottavammin hyödyntäen modernin teknologian tarjoamia välineitä. Toisaalta voidaan kuitenkin lukea, että 88% työpaikoista ei ole tehnyt mitään toimia työntekijöidensä digiosaamisen kehittämiseksi (Digital Skills EU). Työelämätaidot eivät siis vastaa kasvaviin tuottavuusvaatimuksiin. Nyt on korkea aika herätä!

Kysymys ei ole uusi. Monessa pienessä, ja miksei isommassakin liikkuvaa työtä tekevässä yrityksessä on varmasti usein pohdittu sitä, miten liiketoiminnan tehokkuutta ja kannattavuutta saisi paremmiksi. Useat toimialat, talotekniikka ihan kärkipäässä, ovat kovasti kilpailtuja ja siten hinnoittelussa katteet on kiristyneet matalaksi. Jos haluaa pysyä kilpailussa mukana, hintoja ei voi nostaa. Mikä siis avuksi, jos haluisi olla tuottavampi ja jopa toivoisi kassaan jäävän vähän nykyistä enemmän?

Milloin olet viimeksi miettinyt, miten tehokkaasti hyödynnät työaikasi?

Katse on käännettävä siihen, miten töitä tehdään ja miten tehokkaasti käytettävissä oleva työaika hyödynnetään. Saammeko aikaan maksimaalisen laskutuksen niillä resurseilla, jotka on käytettävissä? Voisimmeko toimia nykyisellä kustannustasolla tehokkaammin? Miten tällaisiin asioihin voi edes saada näkyvyyden?

Kiristyvässä kilpailussa näitä kysymyksiä kannattaa herätä miettimään. Erityisesti, jos toimintatavat ovat jo pitkään pysyneet samoina. Kilpailukyky, kilpailuedusta puhumattakaan, ei pysy yllä itsestään alati muuttuvassa toimintaympäristössä ja kiristyvässä kilpailussa. Työn tuottavuuden ja tehokkuuden ylläpitämiseksi on tehtävä aktiivisia toimenpiteitä. Jos yrityksessä ei ole reagoitu toiminnan tehokkuuden lisäämiseen mitenkään viimeisen 5-10 vuoden aikana, on todellakin aika herätä!

Checklist: Tarkkaile näitä asioita, kun mietit onko toimintaa tarvetta tehostaa

Moderni teknologia ja työn tehokkuutta lisäävät digitaaliset työvälineet ovat levittäytyneet myös liikkuvaa työtä tekeville toimialoille ja ovat jo varmasti kaikkien yritysten saatavilla. Konkretian tasolla tarve tehostamiselle on lopulta helppo tunnistaa esimerkiksi seuraavilla vinkeillä.

  • Töihin liittyviä, liiketoiminnan kannalta olennaisia tietoja on vain työntekijöiden päässä.
  • Työvaiheissa tai niiden välillä samoja tietoja pitää naputella käsipelissä useampaan paikkaan (kuten paperiset tuntilaput).
  • Työvaiheissa, niiden välillä tai niiden jälkeen (esim. tilitoimisto) liiketoiminnan kannalta olennaisia tietoja liikkuu paperilla.
  • Työtä lähdetään usein suorittamaan puutteellisin tiedoin ja työn valmistuminen vaatii useamman käynnin kohteessa.
  • Asiakas joutuu kysymään, että koska työt valmistuvat tai koska ne ylipäätään tullaan tekemään.
  • Laskutus laahaa perässä eikä ole varmuutta, tuleeko kaikki työt ja tarvikkeet laskutettua.
  • Kustannusseurantaa ei ole tai sen aikaansaaminen vaatii manuaalista askartelua.

Jos yksikin kohta kuulostaa yrityksen arjessa tutulta, voi Hillavan kaltainen töidenhallinnan väline tuoda merkittäviä hyötyjä nopealla aikataululla.

Astu rohkeasti mukavuusalueelta pois – saatat yllättyä

Mukavuusalueella köllöttely on syytä lopettaa ja herätä miettimään, miten toimintaa voisi tehostaa. Tehostettavat asiat ovat usein ihan tavallisia toimia – usein muuten juuri niitä, jotka tuskastuttavat arjessa eniten – eivät mitään yleviä digiloikkia. Uudet, Hillavan kaltaiset ratkaisut ovat polku, jolle meidän kaikkien tulee ennen pitkää siirtyä. Kyseessä on sama evoluutio, joka on nähty vaikkapa lankapuhelimen kanssa. Maailman menee eteenpäin. Oman yrityksen, oman toimialan ja tämän maan tuottavuuden ja kilpailukyvyn ylläpitäminen on ihan meidän jokaisen asia.

Otappa yhteyttä, niin mietitään yhdessä, miten Hillava voisi tehdä sinun yrityksestäsi tuottavamman!

Lähde: EK

Facebook
Twitter
LinkedIn
Lataa opas: Toiminnanohjaus-järjestelmän käyttöönotto

Jätä sähköpostiosoitteesi niin lähetämme oppaan sinulle sinne!

Lataa opas: KPI -mittaristo kenttätyön tehostamisessa

Jätä sähköpostiosoitteesi niin lähetämme oppaan sinulle sinne!

Lataa opas: Buustia ERP-hankintaan

Jätä sähköpostiosoitteesi niin lähetämme oppaan sinulle sinne!